‘HEY YOU’

Enige tijd geleden heb ik de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch beklommen om het bijzondere uitzicht over het plein De Parade te fotograferen. Ik zag voornamelijk mensen in allerlei relatievormen. Doordat ik zo geboeid was door wat er op het plein gebeurde, ben ik dit in volgende sessies nader gaan onderzoeken. Wat ik tijdens het fotograferen zag, kon ik slechts vastleggen; ik had er geen enkele invloed op. Ik had wel de neiging om mijn aanwezigheid kenbaar te maken: ‘Hey You’ (Pink Floyd) ging er door mijn hoofd. Je ziet in deze serie de mens op een plein, waarop van alles zich afspeelt tussen en met mensen. Als in een minimaatschappij. De serie laat de mens zien in allerlei relatievormen: als eenlingen, duo‘s en groepsmensen in verschillende samenstellingen. Het plein is het canvas.

Klik op de play button om het audio fragment te beluisteren bij Hey You


16-delige compositie

De compositie van 16 beelden is het resultaat van vele uren fotograferen vanuit de toren van de Sint-Janskathedraal. Uit een paar honderd foto’s zijn de beelden geselecteerd die het verhaal vertellen van de eenling naar de groepsmens. Je ziet de mens op een plein, De Parade, waar zich van alles afspeelt. Als in een minimaatschappij. De serie laat de mens zien in allerlei relatievormen: als eenlingen, duo’s en groepsmensen in verschillende samenstellingen. Het plein is het canvas.

1,5 meter
Sinds maart 2020 leven we in Coronatijd en moeten we ons houden aan beperkende maatregelen, zoals de anderhalve meter regel, ook in de openbare ruimte. De serie ‘Hey You’ is gemaakt voor de Coronacrisis en laat daarmee situaties zien die in een anderhalve meter samenleving niet zijn toegestaan.

De Parade
Eind 2017 won de overzichtsfoto van het hele plein De Parade in ‘s-Hertogenbosch de 2e Prijs in de wedstrijd ‘Deel je stad’ van het Bosch Architecten Initiatief. In het licht van de actuele situatie op De Parade is de omlijsting door de kastanjebomen een aspect waar we nu met weemoed op terug kunnen kijken.

Expositie ’HEY YOU’
Als onderdeel van de programmering van de Bossche Zomer wordt van 1 juli tot en met 5 september de serie ‘Hey You’ buiten op de Parade in ’s-Hertogenbosch gepresenteerd. De plaats die op de foto’s zichtbaar is.

Sinds juni 2020 wordt de serie ‘Hey You’ in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch geëxposeerd. Daar is deze expo nog tot 5 september 2021 te zien, maar het ziekenhuis is vanwege de beperkende COVID-19 maatregelen niet openbaar toegankelijk.

De expositie op De Parade is mede mogelijk gemaakt door De Bossche Zomer en de gemeente ’s-Hertogenbosch.